UE introduce permisul auto digital: disponibil pe mobil, valabil în toate statele membre

UE introduce permisul auto digital: disponibil pe mobil, valabil în toate statele membre

Negociatorii Parlamentului și Consiliului European au convenit marți, 1 iulie, asupra unor noi reglementări privind permisele de conducere, introducând un permis digital, o perioadă de probă pentru șoferii noi și conducerea „însoțită”.

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Noile reglementări au fost adoptate cu scopul de a îmbunătăți siguranța în trafic în țările europene, având în vedere că 20.000 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere, potrivit unui comunicat emis de PE.

Așadar, membrii PE au introdus noi cerințe, astfel încât șoferii să fie mai bine pregătiți pentru situații reale la volan și să devină mai conștienți de riscurile legate de pietoni, copii, bicicliști și alți participanți la trafic vulnerabili.

Pentru a obține permisul , șoferii vor trebui să învețe despre riscurile distragerii atenției și consecințele asupra siguranței utilizării telefonului în timpul conducerii, riscurile legate de unghiurile moarte, sistemele de asistență ale șoferului, deschiderea în siguranță a ușilor și conducerea pe zăpadă și în condiții de drum alunecos.

De asemenea, va fi introdus și un permis de conducere digital, valabil pe telefoanele mobile, iar statele membre au cinci ani și șase luni la dispoziție pentru a implementa noile reguli. Cu toate acestea, deputații europeni s-au asigurat că șoferii vor continua să aibă dreptul de a solicita un permis de conducere fizic.

Perioadă de probă pentru șoferii începători

Pentru prima dată, normele UE vor stabili o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători. Șoferii începători vor fi supuși unor norme și sancțiuni mai stricte pentru conducerea sub influența alcoolului și conducerea fără centura de siguranță sau sisteme de siguranță pentru copii.

Deputații europeni au obținut includerea în text a unei încurajări pentru țările UE de a aplica o politică de toleranță zero în ceea ce privește alcoolul și drogurile, care ar interzice consumul pentru toți șoferii.

Pentru a atenua lipsa șoferilor profesioniști, vârsta minimă la care un șofer poate obține permisul de conducere pentru camioane va fi redusă de la 21 la 18 ani, iar pentru permisul de conducere pentru autobuze de la 24 la 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională.

Țările UE pot permite persoanelor în vârstă de 17 ani să conducă camioane sau autoutilitare numai pe teritoriul lor, dacă sunt însoțite de un șofer cu experiență. Acest sistem de șoferi însoțiți se va aplica pe scară mai largă în întreaga UE pentru șoferii de autoturisme.

Nu în ultimul rând, s-a stabilit ca permisele de conducere să fie valabile timp de 15 ani pentru motociclete și autoturisme. Țările UE pot reduce această perioadă la 10 ani dacă permisul poate fi utilizat ca act de identitate național, în timp ce permisele pentru camioane și autobuze vor trebui reînnoite la fiecare cinci ani.

Țările UE pot scurta valabilitatea permiselor de conducere ale șoferilor în vârstă (65 de ani și peste).

Înainte de eliberarea primului permis, șoferul trebuie să treacă un control medical, inclusiv al vederii și al stării cardiovasculare. Cu toate acestea, pentru șoferii de autoturisme sau motocicliști, țările UE pot opta pentru înlocuirea controlului medical cu formulare de autoevaluare sau, în cazul reînnoirii permisului de conducere, cu alte măsuri alternative.

La inițiativa deputaților europeni, autoritățile naționale vor fi încurajate să sensibilizeze publicul cu privire la standardele minime de aptitudine fizică și mentală pentru conducerea autovehiculelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Aproape că îi dai dreptate lui Năstase când spune ceea ce spune...

2 BREAKING Au apărut documentele oficiale!

3 VIDEO Uite, ăsta de la PSD descrie perfect care e realitatea din România lor, cum se fac angajările, etc.

4 Bolojan / „Domne, ce lucrați? E greu să explice la ce lucrează”

5 VIDEO Dacă lucrurile stau cum le-a prezentat ministrul de finanțe, atunci unii care au condus ultimele guverne ar cam trebui să se ducă singuri la bul…